DESIGN ONTWERPEN MAKEN

 
 

Workshop ontwerpenDuur:

Een dagdeel, 1 tot 4 uur.

Eventueel in combinatie met andere workshops:

Schilderen met Verf

Bouwen met Bamboe

Boetseren met Klei

Papieren Vliegers maken

Poezie workshop

Percussie workshopKlik voor meer foto's van een designworkshop.

 
 

Ontwerp uw eigen zaken

Creatief ontwerpen kun je leren. Tijdens onze workshop kun je ervaren dat ook jij het in je hebt: slimme, creatieve eigenwijze ideeën voor het oplossen van grote en kleine problemen. Jouw inzicht en ervaring kan zo een steentje bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van nieuwe producten.

Om professioneel te kunnen ontwerpen is het natuurlijk best belangrijk dat je voldoende kennis hebt van materialen, technieken, productiemethoden, kosten etc. Maar waar het in onze workshops om draait is de creativiteit van de ontwerper om zijn of haar kennis op een vernieuwende manier in te zetten. Een creatief ontwerper zoekt steeds naar mogelijkheden om bestaande kennis en materialen zo te gebruiken dat er een nieuw concept ontstaat.

We willen je laten kennismaken met creatieve processen en iets meer vertellen over de achtergronden van het kunstenaarschap. We willen je een aantal creatieve denk- en werkwijzen laten ervaren om het complexe ontwerp-proces begrijpelijk te maken.


Stappenplan
Het ontwerpen gaan in een aantal stappen:

 1. 1. Ontwerp-probleem analyseren en beschrijven
  Ontrafel het probleem en zorg dat je er zoveel mogelijk over te weten komt.

 2. 2. Programma van eisen opstellen
  Maak een programma van eisen waaraan het nieuwe product moet voldoen.

 3. 3. Creatieve oplossingen bedenken
  De creatieve fase: het bedenken van inventieve oplossingen. Die hoef je niet altijd zelf te bedenken, maar kun je vaak overnemen van bestaande producten. Het wiel hoeft niet opnieuw te worden uitgevonden en beter goed gejat dan zelf slecht bedacht. Het eerste idee is bovendien meestal niet het beste. Probeer daarom te brainstormen en zoveel mogelijk ideeen te verzamelen. Dat helpt bij het vinden van die oplossingen die het beste voldoen aan het programma van eisen.

 4. 4. Ontwerp-voorstel formuleren
  Door allerlei kleine ideeen op een slimme, creatieve manier te combineren stel je het ontwerp-voorstel op. Dat is een op papier uitgewerkte beschrijving van het beoogde eindproduct.

 5. 5. Ontwerp realiseren
  Dat idee wordt vervolgens zo nauwgezet mogelijk uitgevoerd en zo ontstaat het eerste prototype, een praatmodel of maquette van je nieuwe ontwerp.

 6. 6. Ontwerp testen en evalueren
  Dat nieuwe ontwerp moet vervolgens worden getest en besproken, want dan zal pas blijken of het ook de beste oplossing is voor het probleem waar het allemaal mee begon. In de afzonderlijke presentaties van de verschillende teams moet blijken of de ontwerpers een aanvaardbare creatieve oplossing hebben gevonden voor het probleem. Daarbij wordt uiteraard de werking van het prototype uitgebreid gedemonstreerd en toegelicht door een van de teamleden.