ANTOON VERSTEEGDE

 
 

Antoon Versteegdeadres:
Millsebaan 42
NL-5402 LW Uden
telefoon 0413 - 260 013


atelier:
Pnemstraat 1b
NL-5406 XA Uden
telefoon 06 10 58 36 47


websites:

www.versteegde.nl

www.bamboebus.nlAntoon is al 25 jaar vermaard vanwege zij bamboe kunst.

Antoon met een van zijn eigen kunstprojecten.
 
 

Antoon Versteegde
Beeldend kunstenaar Antoon Versteegde geniet zijn artistieke vrijheid vooral buiten de gevestigde instellingen en tentoonstellingsruimten, in de openbare ruimte die voor iedereen vrij toegankelijk is. Daar bedenkt hij levensgrote constructies, ontwerpt er tijdelijke installaties en bouwt ze vervolgens samen met de plaatselijke bevolking van ongekunsteld materiaal als bamboe en elastiek.

De door hem ontwikkelde bouwtechniek 'bamboestiek' waarbij bamboestokken met elastiekjes aan elkaar worden geknoopt, is makkelijk aan te leren door iedereen die wil meedoen. Spontane interactie vormt namelijk een wezenlijk onderdeel van de hele gebeurtenis. Doordat de kunstenaar een ruimtelijke avontuur organiseert wat hij samen met zijn toeschouwers beleeft wordt het publiek daadwerkelijk betrokken bij zijn kunstproject.

Versteegde heeft inmiddels veel ervaring met interactieve bouwprojecten waarbij betrokkenen in korte tijd enthousiast raken en zo ook weer enig vertrouwen krijgen in de hedendaagse kunst. Het uiteindelijke resultaat van deze samenwerking verschijnt slechts om weer te kunnen verdwijnen, om achteraf een emotioneel nabeeld te geven aan kunstenaar, participanten en kijkers.

Terwijl het feitelijke kunstwerk al na een paar dagen, weken of maanden voorbij is, wordt de gezamenlijke belevenis gaandeweg toegevoegd aan het collectieve geheugen. Behalve de herinnering aan elkaar en het project resteren verschillende verhalen en foto's, zoals op de website www.versteegde.nl


De BamBoeBus

De BamBoeBus is een initiatief van beeldend kunstenaar Antoon Versteegde om educatieve bamboeworkshops te verzorgen op diverse plaatsen in het land. Alle spullen worden met een daartoe speciaal ingerichte bus naar de werkplek gereden, waarna die in korte tijd wordt veranderd tot werkplaats.

Zowel in binnenlocaties (tent, zaal of sporthal) als buiten, in de vrije natuur of op schoolpleinen en sportvelden, bij horeca-gelegenheden, in winkelcentra of stadsparken, tijdens feesten, trainingen en business meetings, als teambuilding of personeelsfeest: het samen bouwen met bamboe stokken kan op inspirerende wijze bijdragen aan het welslagen van een bijzonder inspirerende dag.

Daarvoor heeft Antoon een speciale montagetechniek ontwikkeld die voor jong en oud makkelijk in kort tijdsbestek is aan te leren: de kunst van de "bamboestiek". Met stevige bamboestokken van 180 cm worden driehoeken, vierkanten, stervormen of andere basismodulen gemaakt die later weer aaneengeknoopt worden tot grotere bouwblokken zoals het regelmatig viervlak (tetraeder), de kubus of een uiterst ingewikkelde draadconstructie. Als deze objecten vervolgens ook weer aaneengesmeed worden, ontstaan er torens, piramides of andere bouwwerken tot meer dan tien meter hoogte!