ZANDBEELDEN MAKEN

 
 

ZandsculpturenDuur:

Een dagdeel, 1 tot 4 uur.

Eventueel in combinatie met andere workshops:

Schilderen met Verf

Bouwen met Bamboe

Design ontwerpen maken

Papieren Vliegers maken

Poezie workshop

Percussie workshopFoto's ter inspiratie
 
 

Zandbeelden


Zandbeeld

Een zandbeeld is een sculptuur, gehouwen uit samengeperst zand. Met het juiste zand, goed gereedschap en veel geduld kan bijna elke vorm uit het zand gehaald worden. Zandbeelden zijn een kunstvorm die al 6000 jaar geleden door de Egyptenaren werd beoefend. Maar omdat het materiaal snel door weersinvloeden wordt aangetast, zijn de sculpturen geen lang leven beschoren. In tegenstelling tot eeuwige beelden van steen of brons, worden ze slechts voor een bijzondere gelegenheid gemaakt, waarna ze weer mogen verdwijnen als een sneeuwpop. Wat overblijft zijn foto's met verhalen en herinneringen aan de belevenis.

Zandkorreltjes

Zand lijkt veel van hetzelfde met soms een andere kleurtje, maar er zijn allerlei soorten. Het grootste verschil is de organische of minerale oorsprong. Organische zandkorrels komen van oorsprong uit de zee, het zijn minuscule deeltjes van koralen, schelpen en fossielen. Mineraal zand komt van gesteente en bestaat uit kleine stukjes mineralen en steen die afkomstig zijn uit bergachtige gebieden.


Glad of hoekig

Een zandbeeld kun je in principe maken van alle soorten zand, maar de technische mogelijkheden qua vorm en hoogte van de uiteindelijke sculptuur worden bepaald door de structuur van de zandsoort die wordt gebruikt. Als je hoger wilt bouwen dan een meter heb je een speciale zandsoort nodig met meer 'dobbelstenen' die stapelen dan 'knikkers' die wegrollen. Ook de grootte en de structuur van de korrel zijn wezenlijk van belang.

Zandbeelden-zand

Om grote zandbeelden te kunnen maken heb je dus zand nodig dat goed gestapeld kan worden en daarbij is de vorm van de korrel belangrijk. Het is lastig om ronde knikkers te stapelen omdat ze steeds wegrollen zodat alles uiteenvalt. Maar gebruik je dobbelstenen, dan gaat dit veel beter. Zo is het ook met zandbeelden-zand. Strandzand bestaat meestal uit ronde korrels die onder invloed van de getijden en golfbewegingen over elkaar rollen en daardoor gladgeslepen zijn en dus niet zo geschikt zijn voor zandbeelden. Het ideale beeldenzand heeft een hoekige korrel. Het zand dat wij gebruiken komt van oorsprong uit de rivier de Maas en is duizenden jaren geleden met het rivierwater meegevoerd uit de Alpen.

Het basisprincipe

De manier waarop wij een zandbeeld bouwen verschilt niet veel met de wijze waarop dit door de Egyptenaren werd gedaan. Of je nu een manshoge sculptuur maakt of een kleintje van nog geen meter hoog, steeds wordt dezelfde productievolgorde aangehouden. Eerst wordt van los zand een hard blok gemaakt door vochtig zand laag voor laag in een ruwe vorm (mal) aan te stampen totdat de gewenste hoogte is bereikt. Daarna komt het snijden, schrapen en bevrijden van de gewenste vormen uit het harde zandblok.

Gereedschappen

Voor het aanstampen van het losse zand wordt een mal gemaakt van houten planken die een bekisting zonder deksel of bodem vormen. Mallen kunnen van vorm en grootte varieren. Voor het snijden en schrapen van het zand wordt allerlei gereedschap gebruikt. Voor het grove werk gebruik je metseltroffels en stucspanen uit de bouw. Voor het detailwerk gebruik je paletmessen en kwasten die je ook bij het schilderen gebruikt. Van spade en schepje tot en met rietjes en takjes, bijna alles is te gebruiken als gereedschap om zand weg te halen om het zandbeeld te bevrijden.

Zoals Michelangelo het ooit zei: 'Het beeld zit er al in, het enige wat ik doe is het materiaal zo weghalen dat het te voorschijn komt.'