GRAFFITI TEAMBUILDING
 
 

Graffitiworkshops zijn een inspirerende happening vol kleur en beweging bij festivals, evenementen, bedrijven, scholen of particuliere instellingen en feesten. Tijdens de graffitiworkshop toon je je gevoel voor vorm, kleur en creativiteit en communiceer je intens, maar op non-verbale wijze met elkaar. Je laat zien wat je te melden hebt en kijkt naar elkaars 'tag' of 'piece'. Bovendien vormt de graffiti workshop een perfecte creatieve afwisseling voor het serieuze dagprogramma.

Kunstbedrijf organiseert en begeleidt graffitiworkshops op uw eigen terrein of een van onze locaties. Wij verzorgen een creatieve activiteit waarin plezier, spontaniteit en teambuilding voorop staan. Samenwerking is belangrijk binnen de graffiti-workshop: daardoor krijg je uiteindelijk een geheel. De workshop kan zowel binnen als buiten plaatsvinden. Uiteraard dekken wij de ruimte goed af zodat er geen verfnevel achterblijft. Wij maken desgewenst bamboe constructies waarin we samen met de deelnemers aan de slag gaan. Nadat iedereen de basistechnieken heeft geleerd, kan er gewerkt worden aan een gezamenlijk thema of logo dat aansluit op het evenement.

De graffitiworkshop duurt gemiddeld twee uur. Binnen een dagprogramma bestaat de mogelijkheid de workshop in te korten of te verlengen. Desgewenst verzorgen wij ook open inloop-workshops: ideaal voor grotere feesten of evenementen.

Graffiti is het met verfspuitbussen aanbrengen van teksten of afbeeldingen. Vaak wordt graffiti illegaal aangebracht, maar het bestaat echter ook als kunstvorm. Graffiti is van oorsprong een Italiaans woord dat als 'graf-fi-ti' wordt uitgesproken. Hoewel het verschijnsel uit Amerika is overgewaaid, waar het woord eveneens met de klemtoon op de tweede lettergreep wordt uitgesproken, wordt het in Nederland soms uitgesproken als 'gref-fi-ti'. In Vlaanderen wordt het vaker uitgesproken als 'gra-fi-ti'.

Eind van de jaren zestig beginnen jongeren om met een viltstift hun schuilnamen vliegensvlug op treinstellen en op metro's te plaatsen. Die handtekening wordt de 'tag' genoemd. Een 'throw-up' is een grote uitgewerkte tag met een of twee kleuren. Later werd de viltstift vervangen door de spuitbus en de trein of metro werd de ideale drager om een miljoenenpubliek te bereiken.

Graffiti op straat wordt meestal gemaakt met behulp van spuitbussen met verschillende kleuren verf. Het zijn vaak korte teksten en afbeeldingen, varierend van tags (korte parafen waaraan de maker door zijn collega's wordt herkend) tot pieces (grotere, met kunstzin uitgevoerde afbeeldingen). Vaak ziet men tientallen tags die dicht bij elkaar zijn neergezet. Er zijn duidelijke stijlen te herkennen. Er is sprake van een ondergrondse graffiti-subcultuur. Tegenwoordig is in Nederland vrijwel overal graffiti aan te treffen.

In de loop der jaren is graffiti deels vanuit het illegale circuit als geaccepteerd verschijnsel in de maatschappij terechtgekomen. Zo zijn er graffiti-wandschildering bij wijze van kunstuiting in scholen en clubhuizen. Op meerdere plaatsen zijn graffitiworkshops te volgen, waaronder in buurthuizen en tijdens festivals.

Aanvankelijk wordt inmiddels in bredere kringen als kunstuiting gezien. De graffitimakers halen inspiratie uit allerlei andere media. De poppetjes die vaak naast de woorden zijn afgebeeld lijken veel in vorm en lichaamshouding op de stripfiguren. Ook in de meer maatschappelijk geaccepteerde kunstvormen is de graffitikunst doorgedrongen.